LHBT-emancipatie

Eén van de belangrijkste doelen van mijn kandidaatstelling voor de gemeenteraad in Dronten is het bevorderen van emancipatie van homo’s, lesbiennes, biseksuelen en transgenders (LHBT’s). Wettelijk gezien hebben LHBT’s gelijke rechten, maar in de praktijk zijn er nog veel misstanden.

1004041_591023044276030_206941986_nRegelmatig komen er jongeren naar me toe die de kast niet uit durven, omdat het onbekend voor ze is. Ze voelen zich niet gehoord in Dronten, ze zien geen publieke uitingen van acceptatie en er zijn geen maatschappelijke organisaties waar ze zich mee verbonden voelen. Voorlichting en gespreksvoering ontbreken op een groot deel van de Dronter scholen. Er is letterlijk door een schoolhoofd gezegd: “Bij ons op school komt het niet voor.” Dit baart me ernstig zorgen. Onbekend maakt onbemind, zeker voor de jonge homo’s die onzeker zijn en nog helemaal niet weten wat ze met zichzelf aan moeten.

Maar ook in de gehandicapten- en ouderenzorg zijn er problemen. Belangrijke kennis ontbreekt bij het verplegend- en verzorgend personeel, er worden geen maatregelen genomen tegen discriminatie tussen patiënten onderling en LHBT’s voelen zich niet gehoord. In Dronten werken zorginstellingen niet mee aan ‘De roze loper’ voor homo-vriendelijke ouderenzorg en ook bij de uitvoering van de WMO wordt geen rekening gehouden met deze belangrijke doelgroep.

Bijna tien jaar zet ik me al in voor LHBT-emancipatie, onder andere als vrijwilliger bij de COC’s in Leiden en Zwolle en zelfgeorganiseerde acties.