Dankbaar

  22 mrt 2013   geen reacties
  

Een smal, hoog en eeuwenoud pandje, scheef ingeklemd tussen nieuwbouwkantoorpanden in de bekendste winkelstraat van Antwerpen. Het lage deurtje staat uitnodigend op een kier, een vergaan bordje ‘Open’ achter ‘t venster. Gegrepen door nieuwsgierigheid word ik naar binnen getrokken, en loop ik tegen deze muur van dankbaarheid aan.

dankbaarHet blijkt een kapel te zijn, waar velen even de stadse hectiek ontvluchten om tot zichzelf te komen, steun te vinden voor zichzelf of steun te vragen voor dierbaren. De warmte van de talloze kaarsen en de geur van wierrook vullen de ruimte. De muur van de kapel is volledig bedekt met danktegeltjes: klein en groot, oud en nieuw. Sommigen hangen er al meer dan vierhonderd jaar. Ze zijn geschonken aan de kapel door terminaal zieke mensen of de nabestaanden van overledenen. Uit pure dankbaarheid, die ik zelf als vanuit het niets ook opeens voel.

Er is zoveel om dankbaar voor te zijn

Als mens word je vaak geconfronteerd met teleurstelling, de drang naar meer, het gevoel te falen, eenzaamheid of onzekerheid. Er gebeuren inderdaad soms verschrikkelijke dingen. Maar er is ook zo verschrikkelijk veel méér om dankbaar voor te zijn. Liefdevolle, insprerende mensen uit je omgeving, warme stralen van de zon, een lekkere kop thee of een vogeltje dat zingt van geluk. Het lijkt zo vanzelfsprekend, maar dat is het natuurlijk eigenlijk niet. De wereld om ons heen is vol wonderen.

Iedereen is gelukkig, diep vanuit ‘t hart

Sinds die oudjaarsdag in Antwerpen adem ik af en toe het woord dankbaar. Gewoon, bij iedere in- en uitademing het woord herhalen. Een golf van geluk maakt me meester. Want hoe koud sommige momenten ook aanvoelen, de warmte van dankbaarheid is er altijd. Probeer het ook maar eens. Al na een paar seconden vliegen als vanzelf de dingen door je hoofd waarvoor jij dankbaar bent, en komt er een glimlach op je lippen. Geen grijns, maar een pure glimlach direct vanuit je hart. Dankbaar, want je bent gelukkig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>