Coming out dag: de vlag wappert ook in Dronten

  10 okt 2014   geen reacties
  

Vanochtend heeft wethouder Van Bergen, mede op ons initiatief, de regenboogvlag gehesen voor het gemeentehuis. Dit in het kader van de nationale coming out dag. Eerder deze week vertelde hij me al hier jaarlijks een “structurele gewoonte” van te willen maken. Het is een goede zaak dat het college op deze manier het belang van LHBT-emancipatie zichtbaar maakt.

coming-out-dag-dronten-1Ook enkele belangstellenden, ambtenaren en vertegenwoordigers van het COC en Bureau Gelijke behandeling waren aanwezig. Tijdens zijn toespraak voorafgaand aan het hijsen van de vlag, gaf de wethouder aan dat structurele aandacht voor LHBT’s noodzakelijk is, in binnen- en buitenland: “Veel is bij ons al vanzelfsprekend, maar veel ook niet. Regelgeving is op orde, maar in de praktijk ontbreekt het vaak aan tolerantie,” aldus de wethouder. “Met name jongeren moeten we een veilige en vriendelijke omgeving bieden die hen steunt en niet tegenwerkt.”

Dit omschrijft eigenlijk precies waarom ik me als gemeenteraadslid inzet voor LHBT-belangen. Onder andere met een initiatiefvoorstel voor emancipatiebeleid en scherpe vragen over onderwerpen die er raakvlakken mee hebben, zoals de zorgtransities. Iedereen heeft recht om z’n leven te leven, zonder veroordeeld te worden om geaardheid, religie, afkomst of anderszins.

Op de gemeentelijke website is sinds vanochtend te lezen:

Iedereen heeft toch het recht om te zien wie hij of zij is? Of je nou hetero of homo bent? Bi of transgender? Een veilige leefomgeving, op school, op je werk, in de stad, bij sport, in de zorg, is belangrijk. Pesten, schelden of uitsluiten doen daar afbreuk aan. Uit onderzoek blijkt dat het merendeel van de jongeren moeite heeft met hun coming out.  Sommige homoseksuele jongeren geven zelfs aan zelfmoord te overwegen. Een klimaat waarin schelden met ‘homo’ of ‘mietje’ geaccepteerd of normaal gevonden wordt is niet bevorderlijk voor hun zelfvertrouwen en zelfacceptatie.

coming-out-dag-dronten-2Ik ben heel blij dat de wethouder en ik bij dit belangrijke onderwerp op één lijn lijken te zitten. De voortvarendheid waarmee dit nu wordt opgepakt en gecommuniceerd, maken me echter ook nieuwsgierig: hoe wordt LHBT-emancipatie straks daadwerkelijk door de wethouder omgezet naar concreet beleid? M’n verwachtingen zijn hooggespannen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>